Fericita Eufemia a Serbiei. Viata unei starete apostolice


Prezentarea cărții
 • Format: 13 x 20 cm
  176 pagini

  Traducere din limba engleza de Constantin Fagetan

  Editia a doua

  Prin firea lor, femeile sunt chemate să oglindească duhul nelumesc în lumea aceasta vremelnică. Deși adeseori ascunse de privirea obișnuită, prin virtutea smereniei lor, sfintele și dreptele femei au luminat duhovnicește calea către tărâmul ceresc în toate timpurile. Între ele strălucește chipul acestei eroine din zilele noastre, Fericita Eufemia de la Ravanița, așa cum este înfățișată în biografia de față, scrisă cu dragoste de credincioasele ei fiice duhovnicești.
  Maica Eufemia a avut un minunat farmec și tărie a duhului. Înfățișarea sa din afară era oglindirea înclinației sale spre rugăciune. Lucrarea sa din afară nu avea limite. Ca tânără nevoitoare mireană ea a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu din sat în sat; a călăuzit marea ei obște și sute de mireni printre primejdiile trupești și duhovnicești ale celor Două Războaie Mondiale și sub jugul comunist; a întemeiat orfelinate, a educat tineri și a tradus scrieri patristice pentru învățătura duhovnicească a poporului său.
  Lăuntric, stareța Eufemia a trăit în duhul vechilor Părinți ai pustiei: în post, în priveghere de toată noaptea și dormind doar așezată. Pentru aceasta Dumnezeu i‑a dăruit darul înainte‑vederii și al tămăduirii.
  Înnoitoare a șase mănăstiri, ea a reîntemeiat viața monahală chinovială în țara sa în așa măsură, încât rânduiala monahală așezată de ea s‑a folosit în mănăstirile de maici din întreaga Serbie.
 • Colecție: