Cum sa supravietuim duhovniceste


Prezentarea cărții
  • AUTOR:
  • 13 x 20 cm; 200 p.

    Traducere din limba rusa de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas

    Colectia "Parinti rusi".
    Sfânt zamislit din Sfânt, Staret nascut din Staret: asupra Sfintitului Mucenic Serghie s-au împlinit cu prisosinta cuvintele cântarii bisericesti: ”din radacina buna, ai odraslit trandafiri binemirositori”. El a venit pe lume în familia Parintelui Alexie Meciov, cel mai vestit dintre duhovnicii de atunci ai batrânei Moscove, si a fost hranit cu învataturile tatalui sau si ale prietenului acestuia de la Optina, Staretul Anatolie, iar apoi cu ale Staretului Nectarie. Dupa trecerea tatalui sau la cele vesnice, i-a continuat slujirea stareteasca pâna la închiderea bisericii sale de catre bolsevici, dupa care a purtat crucea marturisirii în exil si în lagare, primind pâna la urma cununa muceniciei în anii celui de-al doilea razboi mondial, ca unul care a trait pâna la capat cuvintele propovaduirii sale:
    ”Toate cele de acum vor trece, dar nu vor trece sufletul meu si Împaratia lui Dumnezeu, de care ma împartasesc aici, pe pamânt. Suntem datori sa ne pregatim pentru viata de apoi si pentru asumarea ideii ca moartea pentru Hristos este calea catre viata cea adevarata, autentica, reala. Suntem datori sa ne folosim de toate ca unii care nu se folosesc, nu trebuie sa ne facem din bunatatile pamântesti bunatati adevarate – si atunci credinta va începe sa aiba pentru noi o cu totul alta însemnatate decât aceea pe care i-o dadeam mai înainte.
    Asadar, credinta este dar al lui Dumnezeu, pentru care trebuie sa ne rugam; credinta depinde de felul în care ne smerim, si caile ce duc la credinta trec prin aducerea-aminte de moarte, prin nelipirea de bunatatile pamântesti si nici macar de viata în aceasta lume, prin pregatirea sufleteasca de moartea pentru credinta în Hristos.”
  • Colecție: